Crowdfunding leeft!

Crowdfunding is een fenomeen dat tekenend is voor het huidige politieke en culturele klimaat.  Met name in de cultuursector is het dé manier om nieuwe initiatieven te verwezenlijken. Wil je een nieuw festival starten? Heb je geld nodig om de studio te bekostigen voor een cd opname? Maak een kort filmpje waarin je duidelijk maakt wie je bent, waarvoor je geld nodig hebt en plaats deze video op www.voordekunst.nl, een van de bekendere platforms.

Voordekunst-Kargadoor
We hebben nog tot 1 augustus om het streefbedrag van 5.000 euro te behalen.

Kargadoor

Dat deed ik zelf voor de Kargadoor. Een cultureel centrum in Utrecht. Ik organiseer hier maandelijks KargaKinema, een verdiepende filmavond. De Kargadoor is  een plek met historie aan de Oudegracht. In de werfkelder vinden maandelijks laagdrempelige concerten, filmavonden of comedyavonden plaats in een intieme setting. De Kargadoor is oud en kan meer dan een likje verf gebruiken om mee te gaan met haar tijd. De werfkelder is bijzonder, maar de rest van de Kargadoor, de bar bijvoorbeeld, mist de juiste atmosfeer voor een gezellige borrel of kop koffie. Ongenuanceerd gezegd heeft het een buurthuisuitstraling.

Cultureel ondernemerschap

Aan de andere kant is de Kargadoor juist van deze tijd. De Kargadoor is namelijk een culturele stichting die de ‘power to the people’ – de eigen initiatieven in Utrecht in dit geval –  een plek geeft. Jonge singer-songwriters krijgen een podium, nieuwe filmmakers vertonen hun film voor een publiek en ander aanstormend talent krijgen de kans om te performen.

Het is bovendien een cultureel ondernemende organisatie die bestaat zonder subsidie. De Kargadoor wordt gerund door twee vaste krachten en 25 vrijwilligers. Inkomsten worden gegenereerd door zaalhuur. Deze onafhankelijkheid van subsidies maakt de Kargadoor sterk. Dit model zie je met de slinkende subsidies in de cultuursector steeds meer. Musea krijgen er commerciële functies bij om de afnemende subsidies te compenseren en podia breiden uit met een restaurant om meer geld over te houden voor de muziek.  Dit is cultureel ondernemerschap waar naar mijn idee niets mis mee is.

Optreden in de werfkelder.
Optreden in de werfkelder.

Activistische wortels

De Kargadoor verhuurt haar ruimte, de werfkelder, de grote zaal op de begane grond en kleinere vergaderruimtes boven in het pand, al sinds de jaren zeventig. In de begintijd bloeide de Kargadoor in Utrecht. De naam was bekend in linkse kringen. Een pand waar de eerste milieudemonstraties werden opgezet, de befaamde Utrechtse Muurkrant werd er gedrukt en waar het idee voor ‘A Flight to Lowlands Paradise’ ontstond hier. In de jaren tachtig veranderde het klimaat en verloor de Kargadoor aan activistische glans. Nog steeds huurden maatschappelijke organisaties ruimtes in de Kargadoor, maar er werden geen culturele initiatieven meer op poten gezet.

Dat verandert sinds een aantal jaar. De agenda van de Kargadoor vult zich meer en meer met interessante en leuke muziek, film, comedy en theater. Bovendien is het Limes030 debat maandelijks in de Kargadoor. Hét nieuwe debat van Utrecht met grote namen. Zo kwamen Alexander Pechtold en Aleid Wolfsen al langs. Het debat dat uitgezonden wordt op internet en RTV Utrecht geeft de Kargadoor meer naamsbekendheid.

Impressie nieuwe Kargadoor (1)
Impressie nieuwe Kargadoor (1)

Op de kaart!

Maar er is meer nodig om de Kargadoor weer echt op de kaart te zetten. We willen graag af van dat ‘buurthuisimago’. Hiervoor willen we de hal in de Kargadoor transformeren tot een ontmoetingsplek. Een plek waar mensen overdag koffie kunnen drinken en met hun laptop kunnen flexwerken. ’s Avonds heeft de Kargadoor hier meer ruimte voor een gezellige borrel na een avondje in de werfkelder. Want hoe meer bezoekers na een activiteit blijven hangen voor een drankje, des te meer geld er binnenkomt voor het culturele initiatief in de Kargadoor. Een investering in het voortbestaan dus. Zo hebben we eenmalig een financiële injectie nodig om de Kargadoor weer op de kaart te zetten.

Bekijk hier de video en doe er mee wat je wilt. Delen, doneren of laat me weten wat je ervan vindt.

Op 1 september opent de vernieuwde Kargadoor haar deuren tijdens het Uitfeest. Iedereen is welkom!

Kom in actie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Uitzicht op de wereld

Kunst kijken om te kopen vergt een andere blik dan wanneer je door een museum dwaalt. Het esthetische argument wordt…

Archetypische verhalen over de toekomst

Wat als iedereen alleen nog maar e-books leest? Wat als steeds meer klanten boeken vanuit huis bestellen? Wat als de…

Mythische beelden uit het imperialisme

Het verhaal van de ‘gewone mens’ moet een tegenwicht bieden aan de officiële geschiedschrijving. Schrijvers beheersen de kunst om zich…