Boekpresentatie Stil Leven

Op vrijdag 13 december werd het boek Stil Leven gepresenteerd. Een boek met portretten van Utrechters die zonder verblijfsvergunning in onze stad wonen. Ik schreef een groot deel van de interviews en de informatieve teksten over de situatie van mensen zonder verblijfsvergunning.

Het boek Stil Leven bestaat uit 21 portretten met prachtige foto’s. Het zijn mensen die elke dag op straat leven zonder keus. Kansen aangrijpen die ze krijgen met het weinige dat ze hebben. Of zich er soms bij neerleggen. Hun dromen soms niet meer zien. Eigenwaarde slinkt. Kracht neemt af. En toch zit er in elk verhaal zoveel kracht. Kalil die droomt van een racefiets. Henok die niet rijk wil zijn met geld, maar rijk met woorden. Sabontu die de politiek in wil. Laat ze hun kleine dromen in ieder geval waar kunnen maken. We hebben veel te verliezen als we deze mensen niet opnemen en geen leven gunnen.

Het was een ontzettende eer voor mij de interviews te doen. Stuk voor stuk open mensen die dromen met mij deelden en een inkijkje in een bestaan gaven waar we weinig weet van hebben. Waar vind je kracht als je geduld elke minuut dag in dag uit op de proef gesteld wordt? Waar ga je heen als niemand je wil hebben?

Ik heb zelf geleerd op een andere manier vragen te stellen. Naar de kleine dingen. Niet naar ‘het leven’, maar naar een armbandje om iemands pols. Of een half uur praten over het laatste liedje waar iemand naar luisterde. Het was bijzonder dat ik op zoek mocht naar een bijzonder verhaal van iemand.

Het boek is een project van Stichting Stil die opkomt voor de ongedocumenteerden in ons land. Ze lobbyen voor een waardiger bestaan en geven dagelijks hulp in de vorm van rechtsbijstand, medische hulp en zorgen er met andere organisaties voor dat zoveel mogelijk mensen een slaapplek hebben. Ik ben blij dat Stichting STIL dit project begon. En ik hoop dat boek bijdraagt aan waar STIL voor staat. Ondersteuning bieden aan ongedocumenteerden en ze zichtbaar maken. De afgelopen twee jaar heb ik STIL leren kennen als een enorm belangrijke spil in het werk voor ongedocumenteerden. Ze doen ontzettend belangrijk werk en ik hoop dat er in de toekomst minder lange wachttijden zullen zijn. Er geen mensen op straat hoeven te slapen. En dat de groep mensen die er niet bij hoort veel en veel kleiner wordt.

Als je nieuwsgierig bent, het boek is nog steeds te bestellen via STIL Utrecht. Het boek werd ontworpen en gedrukt door Libertas Pascal (en ze maakten deze foto’s van het boek).

Lees ook

Waarom we de protesten over wachttijden in het AZC moeten steunen

In verschillende AZC's waren vorige week protesten tegen de lange wachttijden. En terecht. De wachttijd loopt op naar twee jaar,…

Makers van coronalied: “Muziek is een medicijn”

De Oegandese muziekproducer Magical Seyo (29) en muzikant Nature Ink Zayah (30) maakten het coronalied Covid-19 (Save the Nations) met muzikanten die…

Artikel in PS van Het Parool: Over het lot van de staatloze vluchteling – ‘Niemand wil ons hebben’

In Nederland staan 13.000 mensen geregistreerd als staatloos en 43.000 mensen met een onbekende nationaliteit. Bij die laatste groep zitten…

Achtergrond voor Oneworld: de lastige gezinshereniging voor Eritrese nieuwkomers

Rahwa mist haar kinderen al zes jaar. Twee jongens van tien en veertien jaar oud die al vier jaar alleen…