Artikel in PS van Het Parool: Over het lot van de staatloze vluchteling – ‘Niemand wil ons hebben’

In Nederland staan 13.000 mensen geregistreerd als staatloos en 43.000 mensen met een onbekende nationaliteit. Bij die laatste groep zitten ook mensen zonder nationaliteit, alleen hebben ze dat niet kunnen bewijzen. Voor het Parool interviewde ik twee Amsterdammers die staatloos zijn. Wat betekent dit?

“Ik ben staatloos ¬geboren,” zegt Mansur. “Als Rohingya word je niet erkend in je eigen land. Ons dorp werd ¬bewaakt door militairen en je mocht er niet uit. Je kon in de tuin spelen en misschien naar de markt, maar op veel andere plekken waren we niet welkom. Zo ben ik nooit naar school geweest. In ¬Nederland leef ik soms in net zoveel angst. Ook hier ben ik bang voor politie. Het leven in de illegaliteit is zwaar.”

Het hele artikel lees je hier

Voor dit artikel ging ik samen met Fouad Hallak op pad die niet alleen de foto’s maakte, maar ook vertaalde hij het verhaal van Ibrahim. Fouad maakt prachtige portretten en leeft zich altijd in in het verhaal door bij de interviews te zitten en af en toe een vraag te stellen. Ik werkte met hem voor Stil Leven en even voelde het weer alsof we een verhaal maakten voor het boek. Het is belangrijk dat deze verhalen ook in de media komen. In Nederland leeft een onbekend aantal mensen die geen kant op kant door hun staatloosheid. Ze krijgen hier geen recht op verblijf, maar kunnen ook niet vetrekken. Wat is dan je toekomst?

Lees ook

Waarom we de protesten over wachttijden in het AZC moeten steunen

In verschillende AZC's waren vorige week protesten tegen de lange wachttijden. En terecht. De wachttijd loopt op naar twee jaar,…

Makers van coronalied: “Muziek is een medicijn”

De Oegandese muziekproducer Magical Seyo (29) en muzikant Nature Ink Zayah (30) maakten het coronalied Covid-19 (Save the Nations) met muzikanten die…

Boekpresentatie Stil Leven

Op vrijdag 13 december werd het boek Stil Leven gepresenteerd. Een boek met portretten van Utrechters die zonder verblijfsvergunning in…

Achtergrond voor Oneworld: de lastige gezinshereniging voor Eritrese nieuwkomers

Rahwa mist haar kinderen al zes jaar. Twee jongens van tien en veertien jaar oud die al vier jaar alleen…